“METAL GODS” VEISTOSSARJA
Metal Gods veistossarja koostuu seitsemästä eri kokoisesta pronssiveistoksesta. Veistosten muotokielen ja estetiikan innoittajia ovat olleet minulle: musiikki ja erityisesti metallimusiikki, sen lyyrinen sisältö, visuaalinen estetiikka ja levynkansitaide. Tämän lisäksi innoitusta ovat antaneet sci-fi-, fantasia- ja kauhukirjallisuus, elokuvat, mytologia, VJ työskentely, tiede; hyönteiset ja metamorfoosi. Sekä intuitio ja kauneuden kokemus.
Veistossarjan mallit valmistuvat kokonaisuudessaan vuosien 2022-23 aikana. Tämän jälkeen työskentely jatkuu muottien valmistamisella, metallivaluilla ja töiden jälkikäsittelyllä. Teosten valmistuttua tulen pitämään näyttelyitä eri puolella Suomea ja ulkomailla. Teen veistoksista myös muovi- ja hartsivaluja sekä erikokoisia 3D tulosteita ja tietokoneanimaatioita.
Veistossarjan kanssa yhtä aikaa valmistuu myös metallikorusarja.. Korujen muotokieli on orgaaninen ja abstrakti. Mallit on muotoiltu veistämisessä syntyneestä ylijäämävahasta. Myös korujen teema ja tekninen toteutus on jatkumoa veistoksille.










JÄTTÖMAA FESTIVAALI
Jättömaa on vuodesta 2010 lähtien järjestetty kansainvälinen ja poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali. Tapahtuman ohjelmisto koostuu musiikki-, teatteri-, video- ja ympäristö-, performanssi-, runo- ja tanssiesityksistä sekä kuvataideteoksista.
Tapahtumaa järjestää Jättömaa ry, jonka tarkoituksena on edistää kulttuurin harrastamista ja tunnettavuutta monipuolisesti yhdistyksen kotipaikkakunnalla.
Olen yksi festivaalin kuraattoreista ja yksi perustajajäsenistä. Kuratoin ja tuotan festivaalin aikana järjestettävää äänitaidelavaa, joka esittelee niin paikallista kuin kansainvälistäkin äänitaidetta, ambient-, ja noize -musiikkia. Tuotanto toteutetaan yhteistyössä kouvolalaisen kokeellisen musiikkiyhdistys Vakuumin ry:n kanssa.
Esiintyvien taiteilijoiden musiikkityylejä yhdistää keskittyminen äänelliseen lähtökohtaan ja atonaalisuuteen. Myös runsas äänigeneraattoreiden ja efektilaitteiden käyttö on merkityksellinen osa kokeellisempaa nykymusiikkia. Vuoden 2022 esiintyjiä ovat mm. Pentti Dassum, Milky Way / Konetiloja, Haare.
Kuratoin yhdessä Eeva-Liisa Puhakan kanssa Jättömaalle myös kuvataide, ympäristö – ja mediataidekokonaisuutta. 2022 kutsuttuja taiteilijoita ovat mm. Mimosa Pale, Katja Tukiainen, Antti Pussinen ja Kouvolan taiteilijaseuran jäsenet. Alueellisia projection mapping teoksia toteuttaa Aavistus ry:n taitelijat ja Random Doctors VJ ryhmä.
KONETILOJA/MILKYWAY TAIDELAITOS HAIHATUS 7.8.2021
“MILKY WAY” installaatio
“MILKY WAY” ääni-installaatio ja konsertti Jättömaa ja Aavistus mediataidefestivaaleilla
Milky Way on Eeva-Liisa Puhakan kanssa yhteistyössä toteutettu kineettinen – ääni-installaatio. (Kouvolan Taidemuseo 2020, Taidelaitos Haihatus, Turun Taidehalli 2021)
Toimin installaation äänipuolen tuottajana ja organisoijana. Rakennan lasi- ja metalliputkista ja vesipumpuista liikuteltavan äänimoduulin, jota käytän osana installaatiota, etukäteen äänitettävien äänisamplemateriaalien tekemisessä ja itse konserteissa itsenäisenä äänikoneena ja instrumenttina.
Jättömaa festivaaleille toteutetaan ääni-installaatio ja audiovisuaalinen konsertti, jossa soitetaan ja miksataan lypsykoneita ja -laitteistoja. Ääninä käytetään ennalta nauhoitettuja ja sämplättyjä lypsykoneiston tuottamia ääniä sekä reaaliaikaisesti mikitettyä lypsylaitteistoa.
Milky Way installaatiossa on vanhasta lehmien ulkoruokintalaatikosta irrotetusta teräslevystä ja elektroniikasta rakennettu mekaaninen “plate”kaikulaite. Tätä kaikulaitetta käytetään osana installaatiota ja konsertteja tuottamaan omaa äänimaailmaa.“Plate” kaiku on äänitysstudioissa yleisesti käytetty tuotanto-efektilaitelaite. Kaikulaitetta käytetään konserteissa myös lyömäsoittimena.
Kaikulaitteen akustiikka on raaka ja teollinen.
Milky Way video Kouvolan taidemuseo (Video Eeva-Liisa Puhakka)
Milky Way (Kouvolan taidemuseo 2020)

Milky Way (Turun Taidehalli 2021)
MILKY WAY LEVYKAIKU

KAIKULAITTEESEEN LIITTYVÄ TEKNIKKA

Milky Way installaatioon ja konsertteihin rakennettavan kaikulaitteen historiaa ja teknistä informaatiota:
But it was UA’s own Bill Putnam, Sr. who first used artificial reverb creatively on a pop recording in 1947, with the use of the first reverb chamber — the studio bathroom! The result was a huge hit by The Harmonicats called “Peg o’ My Heart” on Putnam’s own Universal label. Having the ability to control reverb amount and turn the effect on and off at will was also a major breakthrough developed by Putnam, and a big part of the record’s sound.
https://www.uaudio.com/blog/emt-reverb-history/
Alueellisia projection mapping teoksia toteuttaa Aavistus ry:n taitelijat ja Random Doctors VJ ryhmä.
REFERENSSIVIDEO ALUEPROJISOINTEIHIN (Lux Us 6A alueprojisointi/prijction mapping, Lux Like Kouvola valotaidefestivaali 2021)
LUX US 6A
Valo ja sen energia on edellytys kaikelle elolliselle maapallolla, myös kasveille. Valon tutkiminen on pohjana koko nykyfysiikalle. Sen avulla on selvitetty pienhiukkasten olemassaolo ja sillä voidaan mitata universumin kokoa tai kaukaisen tähden alkuainekoostumusta.
Teos käsittelee valoon liittyvää tieteellistä aineistoa, jossa käsitellään sen tärkeää roolia tieteen ja teknologisen kehityksen eri alueilla. Kuvamateriaali koostuu myös erilaisista arkipäiväisistä valonlähteistä, valon taittumisesta ja heijastumisesta esimerkiksi kuun ja veden pinnasta. Osaana projisointia on myös kuva- ja tekstimateriaalia siitä kuinka ihminen on käsitellyt valoa filosofiassa ja uskonnoissa.
METRONOM festivaali, 15.–25. syyskuuta 2022 Mustion linnan puistossa.
https://www.metronom.fi/ linkki
(Lux Us 6A on valitty yhdeksi festivaalin teoksista)
Metronom yhdistää valotaiteen ja elektronisen musiikin. Tapahtuma järjestetään 15.–25. syyskuuta 2022 Mustion linnan puistossa.
VJ TYÖSKENTELY
https://jonnepitkanen.com/vj-performing/ VJ linkki
WIGWAM EXPERIENCE LOUHISALI ESPOO 2021

Stromboli tulivuori (Italia) maaliskuu 2022
Wigwam Experience 25.5.2022 Tavastia klubi, Helsinki (VJ)