A kinetic audio installation of an old machine and pipelines used for milking cows.

On the countryside, more and more farms have closed down, either because of unprofitable business or because there is no one to take over after the retiring farmer. The cowsheds lie idle, empty of animals. However, all the machinery and equipment remain. The machines in the milking parlours are still and quiet.

We wanted to give new life to the old machines and equipment and decided to create a kinetic installation out of old milking machines and pipelines. In the installation, we transformed the old materials into a different kind of machine and system. We also studied the acoustics and soundscapes of milking machines as well as the sounds of cows and running water and compiled them into an audio track to accompany the installation.

The Milky Way installation introduces a positive connection between old and new culture as well as old and new work. It also recycles old materials. The phrase “One hand on an udder and the other on a laptop” perfectly describes not only this rapidly changing world but also us and our project.

Milky Way. Kineettinen ääni-installaatio vanhasta lypsykoneesta ja maitoputkista.Maaseudulla yhä useampi maatila on lopettanut toimintansa, joko maatilan pitäminen ei ole kannattanut tai toiminnalle ei ole jatkajaa. Navetat ovat tyhjillään – tyhjinä eläimistä. Mutta jäljelle ovat jääneet kaikki koneet ja laitteet. Lypsyasemat seisovat tyhjinä, lypsykoneet ovat paikallaan ja hiljaa.Halusimme antaa vanhoille koneille ja laitteille uuden elämän ja rakensimme vanhoista lypsykoneista ja maitoputkista kineettisen installaation. Installaatiossa muutimme entiset lypsykoneet ja putkistot uudeksi, toisenlaiseksi koneeksi ja systeemiksi. Tutkimme myös lypsykoneiden akustiikkaa ja äänimaailmaa, lehmien ääntelyä ja veden virtausta ja teimme näistä ääniraidan installaatiolle.Milky Way- installaatio luo positiivisen yhteyden vanhan ja uuden kulttuurin, sekä vanhan ja uuden työn välille. Ja kierrättää vanhaa materiaalia. Nopeasti muuttuvaa maailmaa kuvailee hyvin seuraava lause, joka pätee myös meihin ja projektiimme: “Olemme toinen käsi utareella, toinen läppärillä”.

MILKY WAY (short video)

MILKY WAY (soundtrack)

KONETILOJA/MILKY WAY CONCERT

KOUVOLAN SANOMAT/NÄYTTELYARVIO

1. Turun taidehalli, 2021. Kuva Miia Paunula.

2.  Turun taidehalli, 2021. Kuva Miia Paunula.

3. Haihatuksen kesänäyttely, 2021.  Kuva Eeva-Liisa Puhakka

4. Kouvolan taidemuseo, 2020. Kuva Eeva-Liisa Puhakka

Milky Way kaikulaite/plate reverb Jättömaa Festivaali 2022

Advertisement